HästSajten

– För dig som är hästnörd –

Här kommer jag att ta upp det mesta som på ett eller annat sätt har med hästar att göra. Jag kommer även att försöka mig på att översätta texter jag tycker innehåller riktigt bra information. Mycket av det jag skriver kanske du har läst om innan. Jag vill samla mycket bra kunskap här och då är det viktigt att även skriva om sådant som inte är nytt för dagen.

Jag kommer att dela med mig av mitt personliga sätt att se på olika saker.

Information om mig: Jag heter Heléne Svennersjö, är född 1978. Jag arbetar idag som hovvårdare (Equileja) och möter många hästar och deras ägare dagligen. Jag driver även en lösdrift (Bästhästen) tillsammans med min väninna, Gunilla Erixon.

Jag började min hästkarriär 1981 då min mamma som då själv vara hästtjej tog med mig till ridskolan regelbundet. Min första egna häst köpte vi till familjen 1989, det var en D-ponny som var korsning Nordsvensk/Arab, en helt underbar ponny.

Jag hade ett uppehåll med hästeriet när jag var ca 19-24 år, då hade jag enbart kontakt med hästar enstaka gånger varje år.

Mina nuvarade hästar (som jag äger tillsammans med Gunilla Erixon) heter Leja, en kallblodstravare född 1999 och Minova, en Frieser/Arab korsning född 2012, båda är självklart de underbaraste bästhästarna.

Leja har varit i min ägo sedan 2003 och hon har lärt mig MASSOR om allt som har med hästar att göra, en klokare häst får man leta efter.

2011 köpte jag och Gunilla Minova tillsammans och då gick hon även in som delägare i Leja. Minova har lärt oss en hel del hon oxå, speciellt om unghästar.

Leja och Minova är lika olika som de är lika. Svårt att förklara, men de är totalt olika varandra samtidigt som de är väldigt lika. Ett bra exempel på detta är att de båda oftast kommer i hagen när man ropar (om de inte redan har märkt att man är där för då står de vid grinden och vill att vi ska hitta på något kul). Står de inte redan vid grinden så är det bara att vissla och ropa lite, Minova kommer då i princip alltid i full galopp gnäggandes, precis sådär som man bara drömmer att sin häst ska göra. Leja kommer alltid hon oxå, fast ofta i lite lugnare takt, lite beroende på väder o vind och sällan gnäggande, även om det händer. Lika fast olika. Leja och Minova kommer du säkerligen att få läsa om mycket i denna blogg.