Pälssättning

vinterpals

Nu är det höst och med den kommer pälsfällning o pälssättning. För mig som är människa är min hästs höstfällning inte riktigt lika jobbig som vårfällningen, det är ju kortare strån och inte lika mycket päls som ska fällas. Jag är grymt statisk och all päls brukar kunna hamna på mig, därför är hösten inte riktigt lika jobbig. För mina hästar är den jobbigare. Alla hästar reagerar olika under pälssättningen, för det är oftast pälssättningen (inte själva fällningen) hästarna reagerar på.

Leja reagerar som om hon har ont i huden just nu, det är i alla fall så jag tolkar det, som att det blir ömt i huden när alla nya hårstrån skall tränga igenom huden. Det är inte populärt att sadla henne denna period på året. Jag måste vara väldigt varsam och vill ogärna göra det i “onödan”. Det är just när jag lägger på sadeln på ryggen på henne som hon visar obehag. Det kliar oxå kopiöst överallt på henne just nu. Jag har ägt Leja sedan 2003 och de första åren vid pälssättning trodde jag att Leja visade att sadeln ej var OK (det blev dyrt de första åren…). Nu vet jag att vi ska försöka stå ut någon vecka så försvinner obehaget vid sadling.

Minova reagerar däremot mest i magen för att hon äter skit om vi inte är snabba nog med att öka grovfodergivan. Hon vill oxå gärna bli kliad överallt förutom vid och runt juvret just nu. Hon är oxå lite senare med pälssättningen än tex Leja och börjar lättare frysa om det blir för ruskigt väder under själva pälssättningen. Förra året var ett sådant år, då vi fick en rejäl köldknäpp rätt så tidigt. Från att ha varit runt 5-10 grader och lervälling i hagen till att bli -10 och blåst, precis vid pälssättning. Det var bara att ösa på med grovfoder…

Andra hästar kan bete sig på helt andra sätt, tex inte alls vilja bli kliade eller borstade, eller allmänt visa mer aggression än normalt. De kan oxå bli trötta o hängiga, tappa hull och kännas sega vid ridning.

Varför hästen reagerar på pälssättningen är för att kroppen nu ska tillverka helt ny päls. Detta kräver mer energi och protein än normalt.

För att hästen ska kunna ta upp alla näringsämnen som behövs krävs oxå en väl fungerande tarmflora. Många hästar får en störd tarmflora på hösten pga att de äter sånt som de inte bör äta, får hästen inte tillräckligt med grovfoder i hagen kommer hästen garanterat att leta upp allt den kan gnaga på och äta istället. Äter den fel växter i hagen kan det slå ut tarmfloran och i värsta fall kan hästen få kolik eller fång. Var därför noga med att ge din häst tillräckligt med grovfoder.

Att tänka vid pälssättning:

  • var extra varsam vid all form av beröring om hästen reagerar negativt.
  • har din häst några problem, var ute i god tid med eventuella tillskott, börja minst 1 månad innan hästen brukar börja sätta ny päls, gärna tidigare.
  • ge hästen extra protein o energi, speciellt om hästen tappar hull, då helst från grovfoder.
  • ett B-vtamintillskott kan vara bra, se då till att B6 och folsyra finns med, B-vitamin är vattenlösligt, hästen kissar därför hästen ut eventuellt överskott och är därför ofarligt att ge.
  • levande mikroorganismer kan hjälpa om hästen har det jobbigt i magen.
  • använd täcke om hästen inte sätter ordentligt med päls och om den inte klarar att hålla värmen genom ökad grovfodergiva.

Till mina hästar har det räckt bra att öka grovfodergivan om jag märker att hästarna tycker att det är kallt. Därför får mina hästar en välfungerande, tjock, mjuk och riktigt mysig päls på vintern och jag bara längtar efter att få gräva in fingrarna o ansiktet i den och bara mysa med hästarna!!!